Magistro studijos „Kartografija“

KVIEČIAME STUDIJUOTI KARTOGRAFIJOS MAGISTRANTŪROJE!

 

Tai puikus pasirinkimas įvairių sričių bakalaurams, kurie sieja savo ateitį su geografiniais tyrimais, geografinės informacijos sistemomis  ir žemėlapiais.  Studijų programa nuolat tobulinama ir atnaujinama. Dauguma dėstytojų dirba ir kitose įstaigose, projektuose, todėl turi sukaupę naudingos patirties, kuria mielai dalinasi su studentais. Kartografijos magistrantūros studijas sėkmingai baigė ne tik geografijos, geologijos, geodezijos ar aplinkos inžinerijos, bet ir informatikos, archeologijos, biologijos bakalaurai.  

 

KODĖL KARTOGRAFIJA?

  • Šiuo metu tai vienintelė Lietuvoje magistro studijų programa, orientuota į geografinės informacijos visapusišką panaudojimą, ypač reiškinių teritorinių ypatumų analizę ir jos rezultatų panaudojimą sprendimams priimti.
  • Kartografija – taikomojo pobūdžio mokslas, todėl studijų programos tikslas – išugdyti būsimiesiems specialistams ne tik mokslinio darbo įgūdžius, bet ir suteikti kuo daugiau praktinių žinių, kurios padeda greitai įsidarbinti.
  • Kartografija – labai plati pažinimo šaka, todėl kiekvienas gali rasti mėgstamą žemėlapių panaudojimo ar sudarymo sritį ir joje specializuotis.
  • Tai viena geriausių inžinerinės pakraipos profesijų, įgyjanti vis didesnę reikšmę pasaulyje.
  • Lietuvoje dar vis trūksta šios srities specialistų!

 

 

PASIRINKIMŲ ĮVAIROVĖ  

 

Mitas: Kartografijos studijos yra sunkios netechninių specialybių bakalaurams.

Tikrovė: Informacinės technologijos būtinos šiais laikais norint rasti perspektyvų darbą. Turimos geros GIS technologijų žinios padeda, tačiau nėra būtinos pradėti sėkmingoms kartografijos studijoms. Svarbiausia – norėti!  

 

Magistro studijų metu daug laiko skiriama moksliniam darbui, kuris atliekamas savarankiškai, padedant darbo vadovui. Kiekvienas studentas gali pasirinkti labiausiai jį dominančią sritį, rinkti tos srities geografinius duomenis, tirti jų sklaidos pasirinktoje teritorijoje ypatumus – nuo nusikalstamumo Vilniaus mieste iki atsinaujinančios energijos išteklių panaudojimo Europoje. Techninio mąstymo žmonėms, kuriuos domina duomenų gavimo, tvarkymo ir sklaidos technologijos – įvairios duomenų bazių vystymo, Interneto programavimo ir elektroninių kartografinių produktų kūrimo galimybės. Baigę studijas absolventai turi pagrindines visų informacinių sistemų kūrimo etapų – analizės, projektavimo, kūrimo ir diegimo žinias. Humanitarams ir menininkams – žemėlapių estetikos ir suvokimo ypatumų tyrimai. Programoje yra žemėlapių dizaino ir semiotikos kursai. Ir tai dar ne viskas!  

 

MAGISTRO STUDIJOS  

Kasmet priimama nedaug (7-14) studentų, todėl kiekvienam dėstytojai gali skirti daug dėmesio, atsižvelgti į individualius ypatumus, poreikius ir gebėjimus. Studijų metu skatiname kūrybiškumą, savarankišką ir kritišką mąstymą. Ugdome gebėjimą dirbti komandoje. O iš studentų visų pirma tikimės motyvacijos! Studijų grafikas lankstus. VU Gamtos mokslų fakultetas įsikūręs prestižiniame Vilniaus rajone, gražioje M.K.Čiurlionio gatvėje. Puikios galimybės studijuoti užsienyje – mūsų partneriai siūlo GIS technologijų, vadybos ir kartografijos magistro programas ar kursus. Šiuo metu tai Vienos technologijos universitetas, Karintijos taikomųjų mokslų universitetas, Drezdeno technikos universitetas, Salonikų Aristotelio universitetas. Kasmet į pagal ERASMUS mainų programą išvažiuoja bent vienas magistrantas, o geriausi sugeba gauti diplomus ir Lietuvoje, ir užsienyje.   Galima atlikti gamybinę praktiką valstybės įmonėje „GIS-Centras“.

 

 Absolventai ir jų atsiliepimai  

 

KARJEROS GALIMYBĖS  

Kaip visame pasaulyje, taip ir Lietuvoje, kartografija (GIS technologijų pagrindu) yra viena perspektyviausių specialybių. Pagrindinės kartografų darbo sritys labai įvairios – pagrindinių įdarbinančių įstaigų sąrašą rasite čia!):  

 

  • GAMYBA – valstybės ir privataus verslo įmonės

 

Žemėlapių ir atlasų leidyba. Kiekvienas žemėlapis gali būti meno kūrinys. Studijų metu suteikiamos kartografinio dizaino ir kompiuterinės grafikos technologijų žinios labai praverčia Interneto ir spaudos dizaino, leidybos, projektavimo srityse.

Geografinės ir kartografinės duomenų bazės, žemėlapiai, GIS, elektroniniai žemėlapiai ir paslaugos. Kartografams studijų metu suteikiamos duomenų bazių ir geografinės informacijos sistemų žinios. Jos pakankamos profesionaliam darbui su geografiniais duomenimis bet kurioje taikomojoje srityje valdžios ir savivaldos įstaigose ar privačiame versle. Būtent šioje, itin perspektyvioje geoinformatikos srityje, dirba daugiau nei pusė iš 2003–2016 metų absolventų, o specialistų Lietuvoje vis dar trūksta! 

 

  • ADMINISTRAVIMAS IR VALDYMAS – valdžios ir savivaldos įstaigos

Daug dėmesio studijų metu skiriama sudėtingų ir kompleksiškų projektų valdymui, probleminių sričių analizės metodams. Todėl kartografijos studijas baigę studentai sėkmingai įsidarbina valdžios, savivaldos įstaigose ar vadybininkais privačiose įmonėse. Mūsų absolventų laukia  valstybės erdvinių informacijo ssistemų tvarkytojai, savivaldybių administracijos.  

 

  • GEOGRAFINIŲ DUOMENŲ TVARKYMAS – reikalingas beveik kiekvienoje veiklos srityje.

 

  • Geografinės informacijos vadyba, etika ir teisė, geomarketingas – tai naujos, sparčiai besivystančios šakos, kurioms dar ilgai trūks specialistų.

 

  • Kartografijos istorija, istorinių žemėlapių bibliografija, kolekcionavimas ir archyvavimas – dar viena sritis, kurioje gali sėkmingai reikštis profesionalūs kartografai.GIS ir kartografija nėra orientuota į kurios nors šalies specifiką. Studijos atveria puikias darbo užsienyje galimybes.

 

Greitai ir sėkmingai įsidarbino pagal specialybę daugiau kaip 90% visų 2003–2016 metų absolventų!  

 

VIETA SVARBI, O ŽEMĖLAPIS VISADA REIKALINGAS

Žemėlapis – geografinės informacijos atrankos, apibendrinimo ir analizės rezultatas. Geras žemėlapis yra nepaprastai efektyvi informacijos perdavimo priemonė, be kurios sunku įsivaizduoti sprendimų priėmimą organizavimo, valdymo ir planavimo srityse.  

 

KARTOGRAFIJA – TAI ĮDOMU!

Kartografijos centro studentai kartu su dėstytojais aktyviai dalyvauja mokslo, mokslo populiarinimo, visuomeninėje veikloje.

Filmas apie kartografijos naudą  

 

Kartografus vienija Tarptautinė kartografų asociacija (www.icaci.org), kurios narė yra Lietuvos kartografų draugija. Būtinai pasižiūrėkite, ką veikiame:

Lietuvos kartografų draugijos oficialus tinklalapis Lietuvos kartografų draugijos puslapis Facebook  

 

 

Puikios galimybės pabendrauti su atvykstančiais mainų studentais ir dėstytojais iš užsienio.

Mainų studentai apie mus  

 

PROGRAMA NUOLAT ATNAUJINAMA

Studijų programa kasmet atnaujinama atsižvelgiant į technologijų kaitą ir darbo rinkos poreikius. Vis daugiau dėmesio skiriamą geografinių duomenų tvarkymo, analizės ir modeliavimo sričiai, kartografijai Internete, bendradarbiavimo kartografijai.